Informatikai hálózatok

Egy kis bevezetés – hálózatok fajtái

Mindenki használ hálózatokat, akár tud róla, akár nem.

Definíciója szerint hálózat egy olyan rendszer, amiben különféle eszközök (számítógépek, perifériák) kommunikálnak egymással. A hálózatokról leggyakrabban akkor beszélünk, ha, összekötünk két vagy több számítógépet. Pedig akkor is egy hálózat részévé válik, ha pl. telefonjával kimegy az internetre, hogy megnézze az időjárást. Ilyenkor egy távoli számítógépre csatlakozik és annak a szolgáltatásait veszi igénybe. Ugyanezt teszi most is, hogy ezeket a sorokat olvassa.

Többféle hálózatról beszélhetünk.

Személyi hálózatok – ilyen pl. amikor összeköti a számítógépét egy bluetooth fejhallgatóval, egy nyomtatóval, a telefonjával. Ezek lehetnek vezetékes vagy vezeték nélküli technológiájúak. Ezek az un. PAN hálózatok ( Personal Area Network )

Helyi hálózatok – amennyiben otthon vagy az irodában összeköt számítógépeket, nyomtatókat, adattárolókat, akkor beszélünk ezekről. Szintén vezetékes és vezeték nélküli változatban is előfordulnak. Gondoljon arra, amikor a család rácsatlakozik az otthoni internetes routerre (pl. WiFi-n) és közösen használnak egy NAS-t a családi fényképek tárolására, vagy apa gépére mentenek valamit, esetleg egy közös nyomtatót használnak ilyen módon. Picit nagyobb méretben, de ez történik a vállalkozásoknál, ha egyszerre akarnak dolgozni közös adatbázisokon, vagy az egyetemeken, nagyvállalatoknál. Ezek a LAN hálózatok ( Local Area Network )

Városi szintű hálózatok – gondolkozzunk nagyobban. Amikor már nem egy szűkebb környezetben (pl. egy épületben) lévő eszközöket kell összekötni, akkor már városi hálózatokról beszélünk. Különálló épületeket, szervezeteket, internetes szolgáltatók út-irányítóit kötjük össze földrajzilag elszórtabban helyezkednek el, így nagyobb az elvárt áthidalható jelátviteli távolság is. Ezek a MAN hálózatok ( Metropolitan Area Network )

Nagy távolságú hálózatok – ezek a valóban nagy távolságok áthidalására lettek kitalálva. Itt már nagyon nagy átviteli sebességre, egyszerre sok jel átvitelére és nagy távolságok leküzdésére van szükség. Ezeket hívjuk WAN hálózatoknak ( Wide Area Network ) – ha megnézi a router internet felőli bemeneti csatlakozását, ott ezt a feliratot találja általában…

Rézvezetékes és optikai hálózatok

Ahogy nőnek a távolságok, az összekötendő eszközök száma, az elvárt átviteli sebességek, úgy váltja fel a rézvezetékes hálózatokat az optikai. Ezekben már nem elektromos jelek, hanem az elektromos jeleknek megfelelő fény hordozza az információt. A korábbi években elterjedt az a nézet, hogy az optikai hálózatok kialakítása nehézkes és drága. Ma már ez egyáltalán nem igaz. Sok esetben még kisebb helyi hálózatokban is jobban megéri optikai rendszert kialakítani mind anyagilag, mind megbízhatóság szempontjából (itt jegyezném meg, hogy lassan olcsóbb az optikai kábel kiépítése a hozzá tartozó eszközökkel, mint rézkábelből). Bizonyos környezetben (pl. erős zavaró jelforrások közelében) vagy nagy sebesség igény esetében nem is lehet már hagyományos rézkábeles rendszert alkalmazni, ennek technikai korlátai miatt. Ugyanez mondható el a távolság növelésével is.

Sokan a rendszerek megtervezésekor és kiépítésekor neves, és drága aktív eszközökkel akarják elbűvölni a megrendelőt. A valóban fontos elvárások figyelembe vétele nélkül a figyelmet arra összpontosítják, amik szem előtt vannak, de hosszú távon a rendszerek egyre megbízhatatlanabbá válnak vagy egyáltalán nem tudják teljesíteni a feladatukat. Ezért fontos pontosan meghatározni egy szakértő segítségével, hogy mi lesz a feladat, milyen időtávban gondolkodunk és nem csak a legolcsóbb ajánlatot elfogadni, ahol látszólag jól raktak össze valamit ismert gyártók termékeiből. Ismét egy megjegyzés: sok gyártó eleve úgy alakítja ki a termék palettáját, hogy azok például más gyártó termékeivel nem is igazán köthetőek össze, ezzel is rákényszerítve a felhasználót, hogy mindenből az ő terméküket vásárolja meg.

A berendezésekből viszonylag könnyű másikat rendszerbe állítani, ha nem hozzák az elvárásokat, de ez nem mondható el a beépített részekre, például a kábelezésre. Az épületek informatikai, telekommunikációs, és vezérlési rendszereinek kiszolgálását biztosító Strukturált Hálózattal a legalapvetőbb, és a későbbiek folyamán legnehezebben módosítható rendszereleme a beépített kábelezés. Átalakítása a kiépítési idő, és ráfordítás többszöröse, sok esetben gazdaságosabb a teljesen új rendszerek kialakítása.

Mit ajánlok?

Alapos tervezést – a Megrendelővel leülünk, átbeszéljük mi is a feladat, mire szeretné használni a hálózatot. Ez alapján történik a tervezés. Ilyen esetben széleskörű információgyűjtésre van szükség, azt is beleértve, hogy milyen programokat, perifériákat akarnak használni. Jómagam különféle szoftver rendszereket is írok 1991 óta, így ezt a részét is átlátom, nem csak a hardver lehetőségeket. Sok esetben az alkalmazni kívánt programok forgalmazóival is fel kell venni a kapcsolatot, hogy azok igényei pontosan behatárolhatóak legyenek.

Megfelelő eszközöket – sem az ára miatt “kompromisszumos” megoldást nem támogatom, sem a legdrágábbat. Az előbbi az esetek legnagyobb részében nem fog működni, tartósan biztos nem. 30 év tapasztalatával állítom, hogy még a kicsit “túllőtt”, biztonsági tartalék figyelembevételével készített rendszert is kinövik a felhasználók. Ugyanígy nincs értelme ész nélkül költeni egy rendszerre. Belefutottam olyanba, hogy a kapható legkomolyabb eszközöket építették be egy egyszerű, alap hálózatba, ahol annyi volt a feladat, hogy egyszerre tudjanak számlázni és készletet kezelni öt gépről. Több millió forintos rendszer került kiépítésre olyan esetben, amikor ez teljes mértékben indokolatlan volt.

Korrekt árképzést – meg kell találni az optimális egyensúlyt az elvárások és a lehetőségek között. De azt is meg kell mondani őszintén, ha a ráfordítható keretből nem lehet tisztességgel megépíteni a rendszert. Ilyenkor inkább nem kell megvalósítani, hanem kicsit várni vele, amíg vagy több forrás áll rendelkezésre, vagy – mivel folyamatosan mennek lefelé az árak – elérkezik a pillanat, amikor az eszközök már ilyen befektetéssel is beszerezhetőek.